12 Aralık 2008 Cuma

Mengü Ertel

Grafiker, tasarımcı, sanat yönetmeni, tiyatro dekoratörü ve reklamcı Mengü Ertel 16 Mart 1931’de İstanbul’da doğdu. 12 yaşında babasını yitirince kendi geçimini sağlamak zorunda kaldı. Filmlerde figüranlık ve seslendirmecilik yaptı.

Çocukluğundan beri Karagöz'e ve kitaplara tutkundu. Kirayla romanlar alıp okuyor, bir yandan da tiyatroya ilgi duyuyordu. Hem Konservatuar'ın hem de Güzel Sanatlar Akademisi'nin sınavlarına girdi. Güzel Sanatlar Akademisi'nde okumaya başladı. Bu arada edebiyatçı, tiyatrocu ve ressamlardan oluşan bir çevre edinerek bohem bir hayatın içinde buldu kendisini.


1950’li yıllarda, başında Muhsin Ertuğrul’un bulunduğu Küçük Sahne’de çalışmaya başladı. Ertuğrul’un desteğiyle, sahne çalışmaları için Almanya’dan gelen dekoratör Kurt Halleger’in yanına girdi. Küçük Sahne yıllarından sonra askere gitti.

Döndüğünde Muhsin Ertuğrul’un “Kenterler”in bir oyunu için afiş yapmasını istemesiyle başladığı afiş çalışmalarına neredeyse dönemin bütün özel tiyatrolarının afişlerini çizerek devam etti. 1969’da ilk tiyatro afişleri sergisini açtı. Bu sergiyi Berlin, Varşova ve Brüksel’de yineledi. Çalışmaları Graphis, Novum, Gebrauchsgraphic, Modern Publictiy gibi tanınmış grafik dergi ve yıllıklarında yayınlandı. Afişleri Varşova ve Münih Şehir Müzesi ve Wilanow Afiş Müzesi’nde yer aldı.



1998’de Devlet Sanatçısı olan Ertel ayrıca 1994-1998 yılları arasında TRT yapımı olan ve 180 bölümü bulan “Cumhuriyete Kanat Gerenler” adlı programın sunuculuğunu yaptı. Hayatı boyunca retrospektif sergi açmayı istemeyen Ertel, en son sergisini 1999’da Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde “Büyültmeler" adı altında gerçekleştirdi.

Yaklaşık kırk yıl boyunca kendi kurduğu San Grafik ve San Reklam'ı ayakta tutmayı başaran ve son günlerine kadar üretmeyi sürdüren Ertel 15 Mart 2000'de yine İstanbul’da öldü.

Sevdikleri onu, bıraktığı zengin birikimin yanı sıra giymeyi çok sevdiği ve kendisine gerçekten yakıştırdığı çeşit çeşit yelekleriyle hatırlıyor.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home